Treneri

SENIORSKI TRENERI

Tenersko zvanje koliko god to izgledalo jednostavno i lako, predstavlja jednorm od najvažnijih funkcija u klubu. Nije dovoljno biti samo dobar sportaš, strateg, taktičar, trener u jednom trenutku postaje i roditelj igračima. To je neminovno, unatoč provedenom vremenu s momčadi i igračima pojedinačno. Trenersko zvanje zahtjeva puno kompromisa, predagogije, odricanja. Jednostavno morate voljeti košarku da biste bili uspješan i dobar trener, vođa momčadi u dobrim i lošim sportskim trenutcima. Zahvaljujući nesebičnom prenošenju znanja na niz generacija košarkaški klub "Jadranka" zahvaljujem svojim trenerima koji su doprinjeli da klub izrasta u respektabilni kolektiv grada te izgradi tradiciju temeljenu na 40 godina postojanja. 

 

                           ANTE ŠOLIĆ

                           1976. - 1978.

Rođen u Sutini (Split), 13. lipnja 1933. Završio učiteljsku školu, višu pedagošku školu - tjelesni odgoj i studij sportske rekreacije.

U Malom Lošinju je od 1960. godine, od kada je i radio kao nastavnik tjelesnog odgoja u lošinjskim srednjim školama, sve do 1977., kada prelazi u HP "Sunčana uvala", odnosno "Jadranku", kao rukovoditelj i organizator sportsko-rekreacijske djelatnosti i to sve do odlaska u mirovinu, sredinom 1998. godine. Inače, vanjski suradnik "Jadranke" na istim poslovima bio je još od 1963. godine.

Sportski djelatnik je po zanimanju i opredijeljenju. Čitav život posvetio je sportu. Može se reći da je na određen način obilježio i sportski život otoka Lošinja u zadnjih 40 godina. Pokrenuo je, bio nositelj i sudjelovao u brojnim sportsko-rekreacijskim projektima, programima i aktivnostima. Naročito je zaslužan za promicanje sporta i sportske rekreacije u funkciji turističke ponude, afirmirajući time otok Lošinj kao sportsko-turističko središte. Obnašao je i brojne stručno-rukovodeće dužnosti u sportu, doprinoseći i time njegovom razvoju i unaprijeđenju. Kao dugogodišnji suradnik-dopisnik "Sportskih novosti" iz Malog Lošinja, uvijek je afirmativno pisao o lošinjskom sportu. Za sva vrijedna i značajna postignuća u sportu, 1971. godine nagrađen je i najvišim republičkim priznanjem, "Majskom nagradom".

Jedan je od glavnih začetnika utemeljenja košarkaškog kluba, a odigrao je i ključnu ulogu u uspješnom funkcioniranju kluba u prvih 15 godina, obnašajući sve važnije dužnosti - trener, tehnički rukovoditelj, tajnik. To što je košarkaški klub danas lošinjska sportska konstanta, a Mali Lošinj između ostalog i grad košarke, dobrim dijelom zasluga je i Šolića. I kada više nije bio neposredno uključen u rad kluba, ostao mu je privržen i vjeran, te uvijek i s velikom pozornošću prati sva zbivanja u klubu i oko njega.

 

                    ŽELJKO MILKOVIĆ - CRNI

                  1978. - 1983., 1986. - 2001.

Rođen u Osijeku, 28. studenog 1952. godine. Od 1953. živi u Malom Lošinju, gdje je završio osnovnu, te srednju pomorsku školu, a nakon toga i studij tjelesnog odgoja na Pedagoškoj akademiji u Rijeci. Po završetku studija radio je na raznim poslovima, a od 1983. do 1986. bio je na radu u inozemstvu, u Švicarskoj. Po povratku, od 1986. godine, zaposlen je kao voditelj sportske dvorane u Malom Lošinju, te suradnik u gradskoj upravi, zadužen za sport. Međutim, sport, prvenstveno košarka, Željkov je životni izbor, posao i hobi. U košarkaškom klubu je od njegovog utemeljenja, kao trener i igrač. Ispit za košarkaškog trenera položio je 1983. godine. I za vrijeme boravka u inozemstvu također je radio kao košarkaški trener, a po povratku 1986. godine s istim poslom nastavlja i u klubu. Cijelo vrijeme dok je igrao, trenerski posao obavljao je u suradnji s tehničkim rukovoditeljem Antom Šolićem. Po završetku igračke karijere, od 1988. godine trenerski posao obavlja samostalno; povjerena mu je cjelokupna struka u klubu. Kroz cijelo 25-godišnje razdoblje Željko Milković i lošinjska košarka neraskidivo su vezani, a postali su i međusobno prepoznatljivi i nedvojbeno je da po doprinosu u njenom stvaranju i u postignutim rezultatima, njemu pripada jedno od najistaknutijih mjesta.

 Nakon 2001g. "Crni" se okreće radu s mlađim uzrastima te stvaranju nove snage košarkaškog kluba. Preranim odlaskom "dobrog duha" lošinjske košarke Lucijana Krožile, "Crni" preuzima mjesto tajnika kluba.

 

                            IVAN ŽEŽELJ

                       1983. - 1986., 2001. - 

Rođen 06.02.1959 u Orahovici, 1963. g. dolazi u Rijeku gdje završava osnovnu i srednju školu te Pedagoški fakultet. Košarkom se registrirano počinje baviti 1973. g. Prolazi sve selekcije košarkaškog kluba "Kvarner" od kadeta do seniora. Na juniorskim državnim prevenstvima ostvaruje iznimne razlutate, 1976./1977. treće mjesto u hrvatskoj, a 1977. /1978. pobjedom nad Zadrom postaje juniorski prvak hrvatske. U sezoni 1978/1979 igra za seniorsku momčad "Kvarnera" koja se natječe u prvoj jugoslavenskoj lizi. 

1983 po završetku studija dobija posao u Osnovnoj školi "Mario Martinolić" u Malom Lošinju kao pedagog škole. Ljubav i entuzijazam za košarkom nastavljaju se i na otoku. Od 1983. - 1986. u naponu igračke snage obnaša i funkciju prvog trenera seniorske momčadi. Nastavlja košarkašku karijeru kao aktivni igrač,  te devedesetih godina preuzima rad s mlađim uzrastima. 

Od 2001. - do današnjih dana obanša funkciju prvog trenera seniorske momčadi. Kao veteran nastupa na "All star" turniru u Zagrebu gdje tri godine biva najbolji izvođač šuteva za tri poena. Dvije godine 1987/1988 bio je proglašen sportašem općine Cres&Lošinj. 

TRENERI MLAĐIH DOBNIH SKUPINA (mlađi kadeti, kadeti, juniori)

                       EDI SUČIĆ

                       2013. - 

Rođen 06.10.1979 u Malom Lošinju, gdje završava osnovnu i srednju školu. Aktivno registriran igrač KK Jadranka od 1992 g. gdje stječe osnovna košarkaška znanja i iskustvo igrajući za seniorsku momčan. Istaknuti član srednjoškolske momčadi koja je 1998 g. osvojila poluzavršnicu državnog prvenstva, te se plasirala na finalno nadmetanje u Osjeku, te zauzela odlično 5. mjesto u državi. 

Od 2013. g licencirani je trener mlađih uzrasnih kategorija pri hrvatskom košarkaškom savezu, te voditelj mlađih dobnih skupina KK Jadranka (mlađi kadeti i kadeti).

 

                 GORAN HERENDA

                 2013. - 

Rođen 25.08.1977 u Malom  Lošinju, gdje i završava osnovnu i srednju školu. Aktivno registriran igrač kluba od 1996 g. gdje stječe osnovna košarkaška znanja i iskustvo igrajuči za seniorsku momčad. 

Od 2013. g licencirani je trener mlađih uzrasnih kategorija pri hrvatskom košarkaškom savezu, te voditelj mlađih dobnih skupina KK Jadranka (juniori).